Αξιοθέατα στο Κέντρο της Αθήνας

Η Αθήνα και ιδιαίτερα το ιστορικό κέντρο διαθέτει πολλά αξιοθέατα και σίγουρα χρειάζονται αρκετές μέρες όχι μόνο για να τα επισκεφτεί κανείς, αλλά και για να κατανοήσει την πολιτιστική τους αξία.

Παρακάτω παρατίθενται ενδεικτικά τα σημαντικότερα από αυτά.

Ακρόπολη. Ο ιερός βράχος της Ακροπόλεως, με τον Παρθενώνα, το Ερέχθειο, τα Προπύλαια και τον ναό της Απτέρου Νίκης είναι από τους δημοφιλέστερους αρχαιολογικούς προορισμούς. Θαυμάστε την ασύλληπτη αρχιτεκτονική, αφεθείτε στη μαγεία της θέας της Αθήνας και κρατήστε στην καρδιά σας ένα κομμάτι από τον καταγάλανο αττικό ουρανό. Ο ιερός βράχος της Ακρόπολης είναι από τα πιο πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα στον κόσμο, με εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, χειμώνα-καλοκαίρι.

Το Αρχαίο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού θεωρείται ένα από τα πιο αξιόλογα της αρχαιότητας και λειτουργεί ακόμα και σήμερα, φιλοξενώντας πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το αρχαίο αυτό θέατρο βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της Ακρόπολης, χτίστηκε τον 2ο π.Χ. αιώνα και έχει χωρητικότητα περίπου 5.000 θεατών. Αποτελεί δε ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα κοντά στην Ακρόπολη και η ακουστική του είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη, αφού από τη σκηνή μέχρι και τα τελευταία καθίσματα ακούγεται μέχρι και ο παραμικρός ψίθυρος

Περιπλανηθείτε στις γειτονιές της Αθήνας, που αποτελούν άλλωστε και το ιστορικό κέντρο της πόλης. Περπατήστε στην Πλάκα, στο Μοναστηράκι, στο Θησείο και στου Ψυρρή και θαυμάστε τους αρχαιολογικούς χώρους και τα αξιοθέατα που βρίσκονται διάσπαρτα εκεί.

Τέσσερις λόφοι προστατεύουν το ιστορικό κέντρο: ο Άρειος Πάγος, που είναι ο λόφος της δικαιοσύνης. Η Πνύκα, που είναι ο λόφος της Δημοκρατίας. Ο τρίτος λόφος επιλέχθηκε από τους Αθηναίους για να αποδοθεί τιμή στον ευεργέτη τους, Φιλόπαππο, ενώ στον τέταρτο δεσπόζει το Αστεροσκοπείο. Περιπλανηθείτε ανάμεσα στα δέντρα και θαυμάστε τη θέα στο ιστορικό κέντρο της αιώνιας πόλης. Ο ιερός βράχος της Ακρόπολης θα συντροφεύει αγέρωχα το κάθε σας βλέμμα.

Τέλος, στην οδό Πανεπιστημίου θα θαυμάσετε τα υπέροχα νεοκλασικά κτίρια της Τράπεζας της Ελλάδος, του Νομισματικού Μουσείου, τα Προπύλαια, της Καθολικής Εκκλησίας του Αγ. Διονυσίου, του Οφθαλμιατρείου, της Ακαδημίας, του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο βρίσκεται ανατολικά του Ζαππείου και βορείως του λόφου του Αρδηττού. Το υπέροχο αυτό στάδιο, κατά τον Μεσαίωνα, είχε απογυμνωθεί από τα μάρμαρά του, όπως και πολλά αρχαία μνημεία της Αθήνας. Οι εργασίες μαρμάρωσης του σταδίου ολοκληρώθηκαν το 1900, δωρεά του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ, η προτομή του οποίου βρίσκεται δεξιά της εισόδου. Το 1896 πραγματοποιήθηκαν εκεί οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της νεότερης ιστορίας.


Μουσεία στην Αθήνα

Στην Αθήνα οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά μερικά από τα πιο σπουδαία αρχαία μνημεία, σημαντικά ιστορικά μουσεία, το διάσημο πλέον νέο Μουσείο της Ακρόπολης και φυσικά το υπέρτατο θαύμα της αρχιτεκτονικής: την Ακρόπολη.
Αρχαία Μνημεία της Αθήνας

Η Ακρόπολη θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχαία μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Τον Παρθενώνα, το Ερέχθειο, τα Προπύλαια και τον Ναό της Απτέρου Νίκης επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες ταξιδιώτες, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, για να θαυμάσουν από κοντά τα αρχαία μνημεία του ιερού βράχου, τη θέα της πόλης των Αθηνών και κατόπιν για να επισκεφτούν το νέο αρχαιολογικό Μουσείο της Ακρόπολης.

Το Μουσείο της Ακρόπολης

Το νέο μουσείο της Ακροπόλης (www.theacropolismuseum.gr) άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό τον Ιούνιο του 2009. Καταπληκτική μοντέρνα αρχιτεκτονική και αρχαία αριστουργήματα, που φιλοξενούνται σε έναν άμεμπτης αισθητικής χώρο. Όλα τα εκθέματα στο αρχαιολογικό αυτό μουσείο προέρχονται από ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ακρόπολη, το ιστορικό κέντρο, αλλά και ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά την κατασκευή του Μετρό. (Μετρό: Στάση Ακρόπολη)

Το αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας (www.namuseum.gr), που βρίσκεται στην οδό Πατησίων, είναι από τα πιο ιστορικά μουσεία, αλλά και κτίρια της πόλης. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν ανεκτίμητες συλλογές από διάφορες χρονικές περιόδους της αρχαιότητας, αλλά και σπουδαία ιστορικά μνημεία που φιλοξενούνται εκεί. (Μετρό: Ομόνοια και Τρόλεϊ: Στάση Πολυτεχνείο)

Ένα από τα πιο όμορφα μουσεία στην Αθήνα θεωρείται το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (www.cycladic.gr) στο Κολωνάκι, στις οδούς Νεοφύτου Δούκα και Κουμπάρη & Βασιλίσσης Σοφίας, που στεγάζεται σε νεοκλασικά κτίρια, εκπληκτικής αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνει μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις από τον Κυκλαδικό και Κυπριακό πολιτισμό. (Μετρό: Στάση Σύνταγμα και Λεωφορεία ή Τρόλεϊ: στάση Ρηγίλλης)
Το Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή (www.gnhm.gr), που θεωρείται ένα από τα ιστορικά μουσεία της πόλης, φέρνει τον επισκέπτη σε επαφή με το βασίλειο των φυτών και των ζώων και τον εισάγει με εύληπτο και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο στη λειτουργία του φυσικού και ζωικού κόσμου, στην αλληλεξάρτηση και ισορροπία των οικοσυστημάτων. (Τρένο: τερματικός σταθμός Κηφισιά και Λεωφορείο: Σύνταγμα-Κηφισιά X14)
Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη (www.benaki.gr), τέλος, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αξιόλογα μουσεία στην Αθήνα. Με τις εκτεταμένες ενότητες των εκθεμάτων του, που καλύπτουν περισσότερους από έναν πολιτισμικούς τομείς, αλλά και τη γενικότερη λειτουργία του, το Μουσείο Μπενάκη προσφέρει ένα μοναδικό υπόδειγμα σύνθετης δομής μέσα στο ευρύτερο πλέγμα των μουσειακών ιδρυμάτων της Ελλάδας.


Photo Gallery


Επιστροφή...